Om Sveriges häftigaste grotta, Lummelundagrottan!

Sedan 1959 har tusentals besökare tagit sig hit varje år för att uppleva den magiska grottan och dess vackra droppstenar. På området finns café, butik och restaurang. Kom och upptäck bergets hemligheter med oss!

Om grottan Lummelunda

Berggrunden på Gotland består av kalksten. Dess ursprung är ett korallrev långt nere vid ekvatorn som under 400 miljoner sakta rört sig uppåt till sin nuvarande plats mitt i Östersjön. Kalksten utgör en perfekt miljö för håligheter att bildas i. Grottan i Lummelunda är ett bra exempel på det. Under minst 20 000 år har vatten sipprat ner i berggrunden och gröpt ur de håligheter som vi idag kan besöka.

I dagsläget har dryga 4 km grotta utforskats och kartlagts men nya delar upptäcks årligen av grottutforskare. Grottans hela utbredning är med andra ord ännu inte känd.

År 1989 blev grottan i Lummelunda, marken direkt ovanför på klinten och stora delar av den vattenförande kanalen naturreservat. Grottan är känslig för påverkan så aktsamhet uppmanas under besöket. Inne i grottan ska vi inte röra känsliga droppstenar, det är heller inte tillåtet att ta med sig något ut från grottan.

Temperaturen inne i grottan är konstant ca +8 grader, året runt. En varm tröja rekommenderas. För att komma in i visningsdelen av grottan är där trappor upp till ingångstunneln och trappor ner till själva grottan. Inne i grottan går vi på betonggolv. Barnvagnar, permobiler och husdjur är inte tillåtna inne i grottan. Besökare som behöver använda rullstol bör förboka för att säkerställa hjälp in till grottan.

OM UTFORSKANDET AV GROTTAN

De yttre delarna av Lummelundagrottan har varit känd i århundranden. Det var ett utmärkt ställe för bygdens folk att förvara färskvaror då temperaturen där ligger mellan 5 och 12 plusgrader.

Den första nedtecknade skildringen av Lummelundagrottan gjordes år 1741 av Carl von Linné. Det var under en rundresa på Gotland som Linné skrev om hur vattnet forsade från Martebo myr, genom underjorden och sedan dök upp igen nedanför klinten vid Lummelunds bruk.

Flera försök att tränga längre in i grottan misslyckades ända tills tre visbypojkar år 1950 nådde betydligt längre in. Det var Lars Olsson, Percy Nilsson och Örjan Håkansson som, efter år av utforskande av de yttre delarna, av misstag fick loss en sten strax under taket. Bakom stenen uppenbarades en gång som tog dem in i det som de sedan döpte till Bergakungens sal.

Det dröjde sedan till 1955 innan upptäckten offentliggjordes och fortsatt utforskande togs vid av grottforskare, bland annat av Leander Tell – svensk speleologis (speleologi: läran om grottor) fader och grundare av Sveriges Speleologförbund.

Under 60- och 70-talet upptäcktes och utforskades stora delar av de idag kända delarna av grottan. Grottan i Lummelunda är dock långt ifrån färdigutforskad. Varje år, veckan efter midsommar, anordnar Sveriges Speleologförbund ett läger för sina medlemmar. Dygnet runt under en veckas tid utforskas, karteras och besiktigas stora delar av de dryga 4 kilometer grotta som gömmer sig i berget.

OM LUMMELUNDS BRUK

Ända sedan 1300-talet har det bedrivits industriverksamhet på Lummelunds bruk: kvarnar, vadmalstamp (en typ av stampverk, som användes för att valka ylletyger) och pappersbruk för att nämna några.

Bruket hade sin storhetstid under 1600-talet. Den svenske köpmannen Kristoffer Neuman tog initiativet att starta ett järnbruk här efter det att Gotland blev en svensk provins år 1645. Projektet stöttades ekonomiskt av den svenska staten vilka hade intresse av att svenska industrier startades på ön. I Lummelunda fanns de naturliga resurser som krävdes: vattenfall, skog och kalksten. Järnmalm fanns dock inte vare sig i Lummelunda eller på Gotland utan fick skeppas hit från gruvor på Utö i Stockholms skärgård.

Den sista av de gamla industrierna var Överste Kvarn, som låg nedanför grottan, den hade sin verksamhet igång ända in på 1880-talet.

Den vackra herrgården färdigställdes år 1805

Den vackra bruksparken, nedanför herrgården, anlades på 1870-talet. Här finner du inte bara unik växtlighet utan också spår efter den ursprungliga parken med engelsk förlaga. Följ naturstigen genom parken där Lummelunda ström rör sig ned mot havet.

Hitta hit

Till oss kan du ta dig på flera olika sätt – med bil, cykel eller buss. Du hittar oss endast 14 km norr om Visby.

Ta väg 149 norrut från Visby. Efter ca 14 km, sväng vänster vid skylten Lummelundagrottan. Följ hänvisning till vår avgiftsfria parkering. 3h parkering med p-skiva eller skriven lapp med ankomst tid.

Det finns en bra cykelväg hela vägen från Visby. Cykelvägen löper längs med väg 149. Det finns gott om cykelparkering.

Buss 61 trafikerar Visby – Lummelunda – Stenkyrka – Kappelshamn – Lärbro – Slite. Lummelundagrottans busshållplats ligger bara ca 400 m från grottan.
Se tidtabeller här »

Alltid fast pris Visby › Lummelunda med Taxi Gotland – 1 – 4 pers, 410kr enkel väg och 1 – 8 pers, 595 kr enkel väg. Boka här ›

Koordinater:
WGS84: N 57° 27.9132′, E 18° 33.4008′
Decimal: 57.4652, 18.5567